Watersportcentrum 't Garijp

Recept: Bootstoof

Nu boeken

Voor 4 personen

Ingrediënten stoof

  • 4 x brood voor bij de stoof
  • 500 gram Sucade
  • 120 gram ui snippers
  • 75 gram tomatenpuree
  • 10 gram knoflook
  • 2 gram tijm
  • 2 gram rozemarijn
  • 1 stuk kruidnagel
  • 40 ml. fanta
  • 250 gram preiringen
  • 360 gram knolselderijblokjes (diepvries )
  • peper en zout ( of bouillonpoeder) naar smaak
  • 120 gram winterpeenblokjes
  • 120 gram courgette
  • 200 gram aardappelpartjes
  • 120 roosjes broccoli
  • Tex Mexkruiden naar smaak

Bereidingswijze

  1. Snijd het vlees in stukken en bestrooi deze met peper en zout.
  2. Bak het vlees rondom op hoog vuur 5 minuten goudbruin en voeg hierna de tomatenpuree toe.
  3. Voeg hierna de ui, knoflook, prei, blokjes knolselderij toe. En bak 3 minuten mee.
  4. Voeg de specerijen toe en maak een builtje van de kruiden. Doe de Fanta en het builtje erbij.
  5. Voeg eventueel wat bouillon toe zodat het geheel onderstaat.
  6. Stoof het vlees helemaal gaar. Ongeveer 2 uur. Goed tussentijds roeren. Ook over de bodem!
  7. Gaar de ingrediënten van de groentemix in groentebouillon en breng op smaak met Texmex. Voeg bij de stoof en laat alles samen nog 10 minuten pruttelen
  8. Breng eventueel op smaak met peper en zout. Check dikte van het vocht, anders indikken met aardappelzetmeel.

Component: strik

Ingrediënten

  • loempiavel van bijvoorbeeld 8 bij 8 cm
  • 1 smal reepje nori zeewier
  • rauw ei of water

Bereidingswijze

  1. Je hebt een vierkant loempiavel nodig. Ze worden meestal in de verpakking zo geleverd. Anders knip je een vierkant van bijvoorbeeld 8 bij 8 cm. Knip van het zeewier een reepje met de afmeting van 5 bij 1 cm.
  2. Leg de loempiavel op de werkbank en vouw van begin tot eind er een harmonicapatroon van. Ga uit van 5 scherpe vouwen. Houd met wijsvinger en duim het midden van het gevouwen vel vast, zodat de harmonica niet kan open klappen. Vervolgens om het midden het geknipte reepje wikkelen.
  3. Smeer het stukje uiteinde van het reepje met losgeklopt rauw ei of water in en plak het vast.
  4. Waaier de harmonicavorm aan beide kant een klein stukje uit, zodat er een strik ontstaat.
  5. Je kan het nu direct afbakken, maar als je er een smaakje aan wilt geven, dan is de tip om ze eerst een half uurtje te laten drogen, dan met eigeel ( met daarin een smaakje) en een kwastje lichtjes insmeren. Ook kun je hierna nog extra smaken toevoegen door er bijvoorbeeld sesam, gestampte nootjes of maanzaad op te strooien. Bak de strik in een oven van 180 o C goudbruin. Afkoelen.
screenshot 2021 12 27 144737