Watersportcentrum 't Garijp

Zeilen op een catamaran - Interview met Samuel

Nu boeken

Sinds dit jaar hebben we catamarans op de zeilschool. Dat is een zeilboot die door twee drijvers op het water ligt en geen zwaard heeft, daardoor gaat deze boot heel snel. Onze Florine heeft instructeur Samuel en twee cursisten Florence en Rosa geïnterviewd over hun ervaringen met onze nieuwe aanwinst.

DSC01178

Links: Florence, rechts: Rosa

Florence & Rosa
Wat is het leukste moment dat je hebt meegemaakt op de catamaran?

Samuel
Mijn leukste moment op de catamaran was toen ik zelf cursist was. Ik was samen met een vriend waarmee ik altijd op zeilkamp ging. We waren keihard halve wind aan het varen met windkracht 4 of 5. We hadden geen trapeze bij ons, dus we moesten volle bak in de hangbanden hangen. Op een gegeven moment riep mijn vriend: “We gaan het niet houden, we gaan het niet houden! Doe de schoot los, schoot los!” Ik zat aan het roer, maar ik zei de hele tijd: “Nee nee, het gaat goed, gaat goed!”, omdat ik het zo leuk vond om zo hard en schuin te gaan. Op een gegeven moment dacht mijn vriend: dit gaat niet lukken. Hij liet zich naar voren glijden en trok zijn voeten uit de hangbanden, want hij dacht: oké, dan lig ik tenminste alvast in het water. Maar ik was vastberaden om te blijven zitten! We sloegen om, en mijn hangband schoot zo over mijn enkel naar boven.

Er wordt gelachen

Die vriend van mij, die al in het water lag, keek om zich heen en riep: “Sam, Sam, waar ben je?” Ik hing boven op de trampoline, met een soort t-rex armpjes, zonder dat ik iets kon doen. Ik zei alleen: “Hoi!”. Dat was de enige keer dat ik droog om ben geslagen met een catamaran.

Florence & Rosa lachend
Nu weten we ook hoe dat moet!

Samuel
Toen gingen we met de motorboot weer terug naar de zeilschool.

topaz cat14 19

Florence & Rosa
Wat was het leukste moment als instructeur?

Samuel
Dat was toch echt wel de eerste keer dat ik zelf als instructeur les in trapeze varen mocht geven. Dat vond ik echt héél, heel vet om te doen. Om jullie allemaal te zien staan en keihard over het meer te zien sjezen, dat vond ik het leukste tot nu toe.

Florence & Rosa
Wanneer bedacht je dat je instructeur wilde worden?

Samuel
Ik had het eigenlijk al best wel lang in mijn hoofd, maar het gebeurde alsmaar niet door drukke zomervakanties en omdat ik niet bij een zeilschool zat waar ik kon beginnen. Dat veranderde toen ik met Joep in huis ging wonen en van hem allemaal super goede verhalen hoorde over deze zeilschool. Ik leerde via Joep ook al wat mensen van ‘t Garijp kennen en die bleken allemaal supergezellig te zijn. Toen werden er ineens catamarans aangeschaft op ‘t Garijp. Joep zou les gaan geven aan de sectie catamaran, dus dat was voor mij een gouden kans. Ik heb gelijk de instructeursopleiding gevolgd en afgelopen zomer heb ik mijn eerste weken als instructeur gedraaid. Het was dus al langer iets wat me wel leuk leek, maar niet iets waar ik zelf al werk van had gemaakt, door Joep kwam er een hele mooie kans voor mij.

Florence & Rosa
Wat toevallig dat je dan precies bij hem in huis kwam te wonen en dat hij ook catamaran kan varen! Wat, dat andere boten niet hebben, vind je zo leuk aan catamaran?

Samuel
Geen zwaard hebben is wel een enorm voordeel. Als je goede wind hebt, is het is gewoon echt de aller snelste boot. Ik vind hard gaan op het water hartstikke leuk. Daarbij vind ik het een uitdagende boot om in te varen: je bent veel bezig en je kan het jezelf zo moeilijk maken als je wilt. Bijvoorbeeld door het zeil goed te trimmen, of door in je eentje te varen.

75394820 3805963339429023 1599950256349380608 o

Florine
En meiden, hoe vinden jullie het op de catamaran?

Florence
Ik vind het echt superleuk. We hebben twee jaar in de zwaardboot gevaren, wat ook heel erg leuk is, maar een catamaran gaat gewoon echt super snel. De trapeze is ook echt heel vet.

Rosa
Op sommige rakken ga je echt heel erg schuin. Dan moet je echt heel goed leunen en alles goed onder controle houden.

Florence
We hadden ook een keer dat we nog maar met één drijver het water raakten, we zaten bijna verticaal en toen vielen we toch heel hard weer terug. Dat was ook heel vet.

78315849 3897440540281302 8632919659785486336 o

Florine
En wat was het allerleukste moment van de week?

Florence & Rosa, lachend
Dat moment denk ik.

Florence
Of voor het eerst trapeze varen. Het moment dat we omsloegen vond ik ook wel heel grappig eigenlijk. Samuel: Daar hebben jullie ook mee geoefend Rosa Ja, maar het gebeurde niet tijdens het oefenen. Ik bedoel toen het eigenlijk gewoon per ongeluk ging.

Florine
Oh, waren jullie dat die daar toen heel lang om lagen? Ik zag al iets drijven.

Er wordt gelachen

Samuel
Ik trok jullie boot recht, en het eerste wat jullie zeiden was: “Dit is echt by far de leukste dag tot nu toe!”

De galerij is niet gevonden!